Bagværk Kager

Smørkrans

Kalenderen siger vinter, men vi mærker ikke synderlig meget til det. Igennem den seneste tid har vejret ikke været andet end regn, rusk og blæst. Kan ikke mindes, hvornår det sidst har været så voldsomt og i så længe. Jeg fornemmer dog tydelig, at der er flere lyse timer i døgnet end bare for en måned siden. Og hold nu op, hvor jeg har glædet mig hertil. Kun en lille måned endnu, så stiller vi på klokken igen – også er det sommertid.

Uanset vind og vejr, så er der altid plads til at bage en kage. Det er så hyggeligt og samtidig med glæder jeg menneskerne omkring mig, der har en sød tand.

I stedet for altid at bage en samme kage, kan jeg godt lide at afprøve lidt forskelligt. Jeg finder inspiration i ugeblade, på nettet, butikker og nogle gange skal opskrifter fra min barndom afprøves.

Smørkransen er lavet af en gærdej, og jeg kan huske at jeg sidst har fået den hos mine forældre. Det er godt nok længe siden, og jeg havde sådan lyst til at smage den igen.

Gærdej
100g bagemargarine/smør
2½dl mælk
25g gær
75g sukker
1tsk salt
400g hvedemel

1æg til pensling

  1. Smelt fedtstof i en lille gryde, og hæld derefter mælk i.
  2. Gæren smuldres i en skål, og opløses af den lunkne blanding af fedtstof og mælk.
  3. Sukker, salt og hvedemel tilsættes og røres godt sammen evt. på en røremaskine, først 10 min. ved lav hastighed (trin 1) og derefter i 5 min. ved høj hastighed (trin 2).
  4. Lad dejen hæve i 30 min. under et fugtig klæde.

Imens dejen hæver kan du passende koge en kagecreme og røre remoncen sammen.

Kagecreme

1æg
2spsk sukker
1spsk majsstivelse
1½dl mælk
Korn fra ½ vaniljestand el. ½ tsk. vaniljepaste

Du skal bruge 1dl kagecreme til smørkransen.

  1. Alle ingredienser kommes i en gryde, og piskes sammen.
  2. Ved konstant omrøring varmes massen op indtil den koger og bliver tyk i konsistensen.
  3. Hæld den varme kagecreme i en skål og dæk den med film helt ned til overfladen, så der ikke dannes “skind”.
  4. Stil nu kagecremen på køl indtil den skal bruges.

Remonce
2spsk smør
2spsk sukker
1-2tsk kanel

Efter endt 1. hævning.
Tænd ovnen på 200grader varmluft.

  1. Drys hvedemel på bordet og kom lidt på din kagerulle.
  2. Rul gærdejen ud i en rektangel 30 x 40 cm.
  3. Smør remoncen ud på din dej, og derefter den afkølede kagecreme.
  4. Dejen rulles nu sammen til en aflang rulle (ligesom ved kanelsnegle), og deles i 15-20 stykker.
  5. Beklæd en bageform på 24cm i diameter med bagepapir, og placer hvert stykke med snitfladen opad.
  6. Lad kagen efterhæve i 30 min.
  7. Kagen pensles med et sammenpisket æg inden den bages i ca. 20 min.

Når smørkransen er afkølet, kan den dekoreres med en sammenrørt glasur af varmt vand og flormelis.

Velbekomme.

De bedste hilsner fra
Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *